2021. november 6. és november 13. között került megrendezésre a Testvérvárosi akció keretében az Európa a polgárokért elnevezésű program által finanszírozott SPECIAL – Szolidaritási Célok Erősítő Együttműködési Kezdeményezések és Tanulás című projekt nemzetközi találkozójára, melynek helyszíne Borsod-Abaúj-Zemplén tartományban elhelyezkedő Bükkábrány községe volt.

Az EU által finanszírozott SPECIAL projektet a Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete (MOKLASZ) vezette, további résztvevők Swieqi (Málta), Vallerano (Olaszország) Jevisovice (Cseh Köztársaság) önkormányzatok és a ciprusi a NikArt Journey egyesület képviselői voltak

A nemzetközi találkozó révén lehetővé vált a résztvevő tagállamok önkormányzati delegációnak közvetlenül megismerni és tapasztalatokat cserélni az egyes országok által folytatott azon gyakorlatokról, melyek segítséget nyújtanak az állampolgáraiknak, vállalkozásaiknak, melynek érdekében partneri kapcsolatokat építenek ki civil szervezetekkel, egyesületekkel is. Az önkormányzatok együttműködése révén lehetővé válik a földrajzilag és kulturálisan ugyan eltérő, de a közös európai értékeket valló önkormányzatok együttműködésének bővítése, fejlesztése.

A találkozó hivatalos programjában a Konferencia mellett szerepelt három Workshop is, amely lehetőséget biztosított a résztvevő önkormányzati képviselőknek, hogy kisfilmben bemutassák a lakó környezetüket is, melyhez szorosan kapcsolódott a helyi kultúra – Mezőkövesd és környéke – bemutatása is.

A nemzetközi találkozó első napján Bükkábrány polgármestere köszöntötte a küldöttséget, a közeli önkormányzatok meghívott vezetőit. A MOKLASZ elnöke és a polgármester üdvözlő beszédében kiemelte, hogy rendkívül fontosak az olyan rendezvények, melyek témája az összefogás lehetőségeinek a bemutatása. A résztvevők mindegyike örült, hogy a veszélyhelyzet pillanatnyi mérséklése lehetőséget adott e rendezvény megtartására.

Az első Workshop témája a „Helyi önkormányzatok feladatai a gazdasági nehézségek és a kulturális lehetőségek csökkenésének megakadályozása a fiatalok életében” volt. A delegációk bemutatták a környezetük mellett, a fenti cél érdekében az önkormányzatuk által kialakított és működtetett gyakorlatokat. A nap második részének a témája a „Helyi fiskális rendszer” bemutatása volt, ennek keretében megismerhettük, hogyan segíti az adóbevétel az adminisztráció csökkentését a vállalkozások érdekében. A Workshop 2. részében a MOKLASZ adószakértői bemutatták a magyarországi adórendszer főbb jellemzőit. A delegációk szintén ismertették a helyi adórendszerüket.

A második nap témája a „Helyi adórendszer: a vállalkozások támogatása és a COVID-19 tapasztalata volt, amelyeket szintén Workshop keretében dolgoztak fel a konferencia résztvevői. A delegációk bemutatták a pandémia kedvezőtlen hatásait ellensúlyozó politikájukat, és az európai támogatás felhasználásának területeit, módjait. Workshop lezárásaként felkérték a delegációk tagjait, hogy mutassák be a személyes álláspontjukat „az európai politika hatása a mindennapokban”. Az egyes vélemények érdekes meglátásokat eredményeztek, melyeket a későbbiekben akár hasznosítani is lehet.

A következő napon alkalom nyílt a helyi kultúra és hagyományok felfedezésre. A vendégek ellátogattak Mezőkövedre, ahol lehetőségük volt megismerni és meghallgatni a helyi kézművesek történeteit. Nagy sikert aratott a bükkábrányi régészeti kiállítás interaktív megtekintése. A Magyar Vöröskereszt által üzemeltetett tanyán a vendégek nemcsak megkóstolhatták a helyben készült sajtfinomságokat, hanem díszcsomagolású sajtválogatással is megajándékozták őket. A késő délutáni program keretében részt vettek a Magyar Nemzeti Színház színésznőjének, Szűcs Nellinek  „Fedák Sári élete” című az önálló estjén.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere köszönettel búcsúzott el a delegáció tagjaitól: „Ez az esemény lehetővé tette, hogy megismerjük egymás önkormányzatait és az ott élők mindennapjait. Nagyon örülök, hogy házigazdája lehettem ennek a sikeresés jó hangulatú nemzetközi konferenciának, melynek keretében az önkormányzatom vendégül láthatta más európai országoknak a delegációit.