január 22, 2020

Munkáltatóm (kollektív szerződésben foglaltak szerint) ügyfélszolgálati munkakörben dolgozó személyeknél kötelezően előírja mindennap a fehér ing használatát. A munkáltató a cég nevére szóló számlát 25 000 Ft értékig megtéríti a munkavállaló részére. Nem ruhapénzt kap. A munkavállalónál jelentkezik bérként adózó jövedelem? A munkáltató eddig megfizette a kötelező adókat.
Köszönöm!

1 hozzászólás

 1. Válasz
  comment moklasz írta

  Kedves Kérdező!
  A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2019. január 1-től hatályos szabályai alapján a következő választ adom.
  A munkaruházati termékek Szja törvény 1. számú melléklet 9.2 alatt nevesítettek szerint adómentes természetbeni juttatásnak minősül. Ez a mentesség a kérdező által leírt tényállás alapján nem alkalmazható.
  A 2019. évi szabályok alapján a munkaruha juttatás egyes meghatározott juttatásként már nem tud adózni, ezért alapesetben jogviszonyból származó jövedelemként adózik. Munkaviszony esetében a munkaruha költségtérítés címen fizetett összeg munkaviszonyból származó jövedelemként adóköteles, mind a munkáltatót, mind a munkavállalót valamennyi közteher terheli a juttatás után (kvázi munkabérként adózik).
  Javasolható, a megfelelő eljárási rend és dokumentáció kialakítása mellett, hogy a munkáltató csak ruha használatot biztosítson, azaz a megkövetelt munkaruha a munkáltató tulajdonát képezze és azt a munkavállalónak csak használatba adja ki, így alkalmazható az Szja törvény 4. § (2) bekezdésében foglalt szabály, ami sem a munkáltató sem a munkavállaló oldalán nem eredményez adókötelezettséget. Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás elvére felhívom a Tisztelt Kérdező figyelmét.
  Üdvözlettel,
  MOKLASZ

Hozzászólás írása