A Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete is meghívottként részt vett a Pénzügyminisztérium által szervezett 3. Adótanácskozáson. Két fő témakör volt:

  • A NAV által készítendő ÁFA bevallás tervezet
  • A munkáltatói kötelezettségek csökkentése

Munkáltatói kötelezettségek egyszerűsítése

A munkáltatói kötelezettségek tekintetében a PM és a NAV elismerte, hogy jelenleg sok a párhuzamos adatszolgáltatás, szigetszerű adatbázisok vannak az egyes szerveknél. Ezért középtávon az a cél, hogy a NAV felé történjen egy egyirányú adatszolgáltatás, amelyet az adóhatóság továbbít a többi szervnek (természetesen azon adatokkal, melyet a másik szerv kér, pl. KSH, NEAK, MÁK).

Ehhez azonban jó minőségű adatok kellenek első körben. Sajnos a jelenlegi ÁNYK rendszer sok hibát hagy, így szükséges az egyes adókötelezettségek ONYA-ba történő integrálása.

Első körben a T1041-es bejelentés fog az ONYA-ba kerülni. Folyamatba épített ellenőrzések lesznek, illetve (ahol értelmezhető), kiajánlott adatok. A nagyvállalatok pedig gépi interfészen keresztül tudják a bejelentéseket, lekérdezéseket intézni.

Ezen túlmenően egy új mobil applikáció segítségével minden munkavállaló lekérdezheti a saját magára vonatkozó adatokat.

e-ÁFA bevallás tervezet

Az online számla adatszolgáltatás és a belföldi összesítő jelentés adatai alapján a NAV kiajánlja az ÁFA bevallások tervezetét 2021. I. negyedévétől kezdődően. Tartalmazza a fizetendő és az (elméletileg) levonható ÁFA összegét, melyet természetesen az adózó módosíthat. A bevallás alapját képező számlákat tételsoronként fogja tartalmazni a bevallás tervezet.

Későbbiekben az A60 összesítő jelentés tervezete is kiajánlásra kerül.

A NAV számlázó programnak 2020 tavaszán elkészül egy mobil applikációs verziója.

Az ÁFA bevallás M lapjai maradnak.

HIPA

Az ÁNYK-s HIPA bevallásban lehetőség lesz a későbbiekben főbizonylat/albizonylati bevallás kitöltésére, vagyis a telephelyek szerinti HIPA bevallást is egy nyomtatványon tudja megtenni az adózó.