1.Az Európai parlament közös EU-os fellépést sürget nemzetközi adózás terén

2019.12.18-án az EP határozatot fogadott el a « digitális gazdaság igazságos adóztatása » (a 11.oldalas anyag tagok számára elérhető) kapcsán amely egységes álláspontot sürget uniós szinten. Ezt erősítette meg az ECON Bizottság elnöke, Irene Tinagli is, egyben kiemelte hogy amennyiben nem születne a digitális adóztatás vonatkozásában nemzetközi (OECD) megállapodás 2020. végéig úgy a Bizottság új irányelvi javaslatot fogadna el.

 

2.Párizs és Washington továbbra is vitatkozik a digitális adóztatás kapcsán

Bruno Le Maire, francia pénzügyminiszter bejelentette, hogy az USA és Franciaország 15 napot adott arra, hogy OECD szinten kompromisszumra jusson a digitális adózás terén. Phil Hogan, uniós kereskedelmi biztos megerősítette, hogy támogatnak minden olyan uniós tagállamot, így Franciaországot is amely digitális adót vezet be méltányos módon. Franciaországon kívül Olaszország, Ausztria is hasonló adót vezetett be nemrégen és UK, Cseh Köztársaság is hasonló lépésre készül.

 

3.Horvát elnökség adóügyi prioritásai

2020.01.01-vel Horvátország lett a soros uniós elnök. Az alábbiakban megtalálható adóügyi programmjukban visszatükröződnek a Leyen Bizottság prioritásai. További részletek a belső hírek között megtalálható a tagoknak!

 

4.ETAF résztvett az EP « szabad szakmák » meghallgatásán

Az ETAF elnöke, Philippe Arraou résztvett az Európai Parlament 2020.01.08-ai “Szabad szakmák Európában” c. meghallgatásán amelyet az EPP szervezett. A fókuszban az Egységes Belső piacot érintő jogszabályi változások és azok hatásai álltak. További részletek a belső hírek között megtalálható a tagoknak!

 

5.Az EP az „Európai Zöld Megállapodást” kapcsán határozatot fogadott el

2020.01.15-én az EP képviselők határozatot fogadtak el az uniós zöld megállapodás kapcsán. Örömmel vették a Bizottsági kezdeményezést az Energiaadó Irányelv felülvizsgálatára vonatkozóan egyben felkérték arra, hogy készítsen egységes intézkedést a légi és tengeri üzemanyagok tagállami eltérő mentességének kezelésére.

 

  1. KKV-k alanyi mentessége, EP támogatja a javaslatot

2020.01.15-én az EP nagy többséggel megszavazta a KKV-k áfa-egszerűsítési irányelvét. Az ECON Bizottság nem javasolt módosítást. Az irányelvi javaslat értelmében a tagállamok 85.000 ig biztosíthatnak mentességet a KKV-k számára. További részletek a belső hírek között megtalálható a tagoknak!

 

  1. Ecofin asztalán a digitális adózás

A digitális gazdaság adóztatását tárgyalják a pénzügyminisztek 2020.01.21-én Luxemburg kezdeményezésére. Áttekintik a közös uniós szempontokat és II. pillért a multinacionális cégek minimum adóztatására vonatkozóan a 01.29-30-ai OECD találkozóra.

 

8.Olaszország bevezette a digitális adót

2020.01.01-vel Olaszország is bevezette a bizottsági javaslatot alapul vevő digitális adót (DST). Az adó mértéke 3%, alapja az olaszországi reklámtevékenység, felhasználó adat értékesítés és digitális közvetítői tevékenység utáni bruttó érbevétel. Azon társaságokra vonatkozik, amelyek teljes évi árbevétele eléri legalább a 750 millió eurót és olaszországi bevétele a 5.5 millió eurót.

 

9.Franciaország és USA folytatja a tárgyalásokat a nemzetközi adóreformról

2020.01.23-án Davos-ban bejelentette Franciaország és USA, hogy megállapodásra jutottak a digitális adózás további munkarendjét illetően OECD szinten. A francia pénzügyminiszter, Bruno Le Maire megerősítette, hogy az amerikai javaslat visszavonásra került, amely szerint… További részletek a belső hírek között megtalálható a tagoknak!

 

10.EP képviselők méltányosabb nemzetközi adórendszer létrehozására szólítják fel az amerikai kongresszust

2020.01.22-én 135 EP képviselő kezdeményezte írásban az amerikai kongresszusnál, hogy az amerikai kormány pozitívabban álljon az OECD tárgyalásokhoz és egyben segítse a nemzetközi adórendszer átlalakítását. Az együttműködést alapvetően a minimum adó, adóalap harmonizáció és a határon átnyúló nyereség konszolidáció kapcsán szeretnék elérni.

 

11.Horátország elkötelezett a Közös Konszolidált Társasági Adóalap kapcsán

2020.01.22-én a horvát pénzügyminiszter tájékoztatta az EP ECON Bizottság tagjait a horvát elnökség adóügyi prioritásairól. Egyrészt új lendületet szeretnének adni a CCCTB-nak másrászt a végleges Áfa-rendszernek. Az uniós zöld megállapodás kapcsán kiemelte, hogy annak gyorsasága a bizottság új irányelvi javaslatától fog függni. Végül kiemelte, hogy szakmai egyeztetéseket fognak szervezni a digitális adózás terén, hogy az OECD tárgyalásokra minél jobban felkészülhesssenek.

 

12.Ausztria elutasítja a megerősített együttműködés melletti Pénzügyi Tranzakciós adót

Ausztria pénzügyminisztere 2020.01.21-én bejelentette, hogy nem fogja támogatni a német-francia 2019.12-ei FTT javaslatot, tekintve hogy… További részletek a belső hírek között megtalálható a tagoknak!

 

13.A pénzügyi problémakkal küzdő társaságok veszteségelhatárolása nem minősül állami támogatásnak a német szabályok alapján

Az EB 2020.01.22-én megállapította, hogy a társaságok átalakítására vonatkozó német adózási szabály (ún. Sanierungs-klauzula) nem minősül állami támogatásnak. A szabályozás értelmében a pénzügyileg nehéz helyzetben lévő cégek elszámolhatják az adott évi veszteségüket, jövőbeni nyereségük terhére, annak ellenére hogy a részvényesi struktúrában változás történt. A bizottság álláspontja alapvetően 2018-ban született EUB ítéletek miatt következett be.