A PTE-KTK, a PENTA UNIÓ Zrt. és a MOKLASZ szervezésében, a NAV, az MKVK és az MSZSZE szakmai támogatásával 2023. június 4-6. között Fenntarthatóság és reziliencia címmel került megrendezésre a pénzügyi-számviteli szakemberek 2023 évi találkozója Pécsett a KTK exkluzív környezetében. A négy konferencia összevonásával – a 15. Pécsi Pénzügyi Napok, a 17. Nemzetközi Adókonferencia, a Számviteli Nemzetközi Tudományos Konferencia, valamint a PTE-KTK Kutatási Konferencia – megrendezésre került nagyszabású rendezvényen, magyar és angol nyelvű plenáris ülésen 11 szekcióban 85 hazai és külföldi előadó tekintette át a szakmánk legaktuálisabb, legizgalmasabb kérdéseit.

A magyar nyelvű plenáris ülésen Prof. Dr. Kovács Árpád (ÁSZ), Virág Barnabás (MNB), Besesek Botond (PM), Vágujhelyi Ferenc (NAV), a magyar költségvetés, az adórendszer, az infláció és a digitalizáció jövőjéről tartottak a személyes és online résztvevők között nagy érdeklődést, élénk visszhangot kiváltó előadást.

Az angol nyelvű plenáris ülésen Philippe Arraou (ETAF) Európai Unió aktuális adóügyi kérdéseit; Sanja Sever Mališ (Zágrábi Egyetem) a fenntartható pénzügyi beszámoló és elemzés; Rabb Andrea (MOKLASZ) áfa kihívásokat az Unióban; Amir Moradi PHD az ESG finanszírozás: aktuális kérdéseit, kihívásait és új kutatási irányait fejtette ki.

A nemzetközi adózás szekcióban a legújabb tendenciák, átértékelt axiómák mellett, a várható változásokra történő felkészítésre, az adókockázatok bemutatására is nagy figyelmet fordítottak az előadók – Dr. Herich György, MOKLASZ; Csabai Róbert, PM; Siklósiné Antal Gyöngyi, MOKLASZ; Beer Gábor, KPMG; Dr. Erdős Gabriella, BCE.

A legaktuálisabb adózási kérdések szekcióban a különadók megítélését Dr. Darák Péter, Kúria); a transzferárazás új kihívásait (Baranyai Dénes, Mazars); a vagyonkezelés változásait (dr. Magyar Csaba, MOKLASZ); az infláció miatti  volarizációs lehetőségeket (dr. Kovács Ferenc, MOKLASZ),  az ingatlanadózás adókockázatait (Munkácsi Márta, MOKLASZ) vették  bonckés alá.

Nagy érdeklődés kísérte az adóellenőrzés szekciót is, ahol a NAV vezetői tartottak izgalmas előadásokat. Az ellenőrzésre történő kiválasztás fortélyait Horváth Gábor, az e-kereskedelem fontosabb tudnivalóit Dr. Boros Richárd, a nemzetközi adatszogáltatás következményeit Haber-Ganev Réka Zita mutatta be, továbbá megismerkedhettek a résztvevők a megújult ügyfélportál jelenével és várható jövőjével Tánczos Zoltántól, illetve az e-számlázás legaktuálisabb kérdéseivel  Czöndör Szabolcs előadásában.

A számviteli aktualitások szekció keretében, a számvitel és a könyvvizsgálat jövőjéről Prof. dr. Pál Tibor, MKVK; az államháztartási szabályozás aktualitásairól dr. Kokas Barbara, PM; a támogatások új elszámolási rendszeréről dr. Kardos Barbara, BGE; a digitalizáció és kriptovaluták számviteli összefüggéseiről Novák Miklós, PWC; a bizalmi vagyonkezelésről dr. Lukács János, BCE; előadásai arattak osztatlan sikert.

Új színt jelentett a Pécsi Pénzügyi Napokon, a Dr.  Csapi Vivien, intézetigazgató PTE-KTK által koordinált 6 kutatási  szekció, amelyek a pénzügyek legújabb kutatási eredményeit tárták a hallgatóság elé. A környezetvédelmi, társadalmi és irányítási (ESG) tényezők egyre fontosabbá válnak a pénzügyekben, a befektetők és egyéb érdekeltek fokozatosan ismerik fel az ESG kockázatok és lehetőségek hatását a befektetési hozamokra és a hosszú távú fenntarthatóságra. Ahhoz azonban, hogy az ESG-tényezőket teljes mértékben integrálni lehessen a pénzügyekbe, következetesebb, összehasonlíthatóbb és elérhetőbb adatokra van szükség az ESG-teljesítményről. Ehhez a vállalatoknak több információt kell közzé tenniük az ESG-gyakorlataikról és teljesítményükről, a szabályozóknak pedig szabványokat és iránymutatásokat kell meghatározniuk az ESG-jelentésre vonatkozóan  vonták le a következtetéseket a fiatal kutatók munkáiból a szekcióvezetők.

A helyszíni programokat – kreditpontos e-learning előadás keretében – dr. Csátaljay Zsuzsanna: Számlázás szabályai, számlakorrekciók témájú előadása tovább  gazdagította.

A Nemzetközi Adókonferenciáknál megszokott módon, a MOKLASZ idén is meghirdette azokat a területeket, ahol az adójogszabály-változást javasol. Ezek közé tartozik – teljesség igénye nélkül – a szakma image-ának javítása, a képzési- és nyilvántartási rendszer szükséges átalakítása mellett, például a KIVA szabályozás módosítása úgy, hogy az átalakulás ne járjon automatikusan a KIVA-ból történő kizárással.

A konferencián a Magyar Okleveles Adószakértő Egyesület felhívást intézett a szakmai szervezetek, illetve a pénzügyi-számviteli szakembereket foglalkoztató vállalkozások, intézmények felé, hogy – más szakmákhoz hasonlóan – kerüljön kijelölésre a „pénzügyi-számviteli szakemberek napja”. A javasolt időpontok június 1. „A felszabadulás napja” vagy szeptember 21. „Szent Máté, a szakma védőszentjének” a napja lehetne.

Összességében a  konferencia a céljainak megfelelően lehetőséget teremtett a pénzügyi-számviteli szakmában tevékenykedő fiatal és idősebb generációk, valamint  a gyakorlati szakemberek és az elméleti kutatók találkozásának, kapcsolataik ápolásának, bővítésének..

A konferencia a szakmai tartalmát, a kiváló külföldi és hazai előadók személyét, illetve a személyes és online résztvevők számát tekintve is, a szakma kiemelkedő idei rendezvényének tekinthető. Az itt elhangzott gondolatok és előadás anyagok hosszú ideig   témái lesznek a szakmai beszélgetéseknek, segíthetik a résztvevőket szakmai munkájuk sikerében.. A színes kísérő programoknak köszönhetően a résztvevők nem csak szakmailag, hanem közös élményekkel is gazdagodva távoztak a pénzügyi-számviteli szakemberek 2023. évi  találkozójáról!

Dr. Herich György
elnök
Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete