2022. július 18. napján jelent meg a híradásokban az információ, mely szerint Novák Katalin köztársasági elnök asszony aláírta a KATA-ról szóló törvénymódosítást.

Ennek eredményeképpen a tervezetben és a korábban már nyilvánosságra hozott feltételekkel került a Magyar Közlönybe a törvénymódosítás.

Fontosnak tartjuk kiemelni, hogy átalányadózás esetén az általános szabályok szerint a 40%-os költséghányad érvényesíthető (jelen tájékoztató ezzel a költséghányaddal számol).

A KATA adózási mód alól történő kikerülést követően felmerülhet adószámos magánszemélyként az adózás, de megjegyezzük, hogy ez egy különleges vállalkozási forma. A jövedelem megállapításának a szabályait az Szja törvény tartalmazza, a biztosítási státuszról a Tbj. törvény rendelkezik. Ez az adózási mód azonban nem azonos az egyéni vállalkozással, mivel az egyéni vállalkozó fogalmát a 2009. évi CXV. törvény határozza meg, melyben lényeges fogalmak szerepelnek úgymint üzletszerű, rendszeres.

Tehát az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló törvény 2. § (1) bekezdésében foglaltak szerint:

Magyarország területén természetes személy a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló törvény szerinti letelepedés keretében üzletszerű – rendszeresen, nyereség- és vagyonszerzés céljából, saját gazdasági kockázatvállalás mellett folytatott – gazdasági tevékenységet egyéni vállalkozóként végezhet.

Az üzletszerűség fogalmába beletartozhat akár az évi két alkalom is, azonban konkrét meghatározás hiányában az egyes esetekről a körülmények együttes mérlegelését követően kell dönteni.

A rendszeres öregségi nyugellátásban részesülő személynek a megbízások számának függvényében javasolt és előnyös adózási mód lehet az adószámos magánszemély, illetve amennyiben egyéni vállalkozó, az átalányadózás választása.

Adószámos magánszemélyként az elért jövedelme után 15 %-os szja fizetési kötelezettsége keletkezik. Azonban az adózási státuszának egyedi jellegére tekintettel akkor javasolt ezt az adózási formát választania, ha a felkérések nem rendszeresek és évi pár alkalomra tehetőek.

A rendszeres jövedelemszerző tevékenységnél egy ellenőrzés során a tevékenységét üzletszerűnek is megítélhetik, ez utólagos adófizetési kötelezettséget és büntető szankciókat vonhat maga után.

Példa az adószámos magánszemély adózására, aki rendszeres öregségi nyugellátásban részesül

Bevétel az adóévben (január 01 – december 31.): 800 000 Ft

Költség elszámolás a választás alapján:

10%-os költséghányad alkalmazásával: 80 000 Ft

A teljes összefoglaló IDE kattintva elérhető!

Az összefoglalót készítette: Fábiánné Játékos Judit Ilona (okleveles adószakértő) és Kovács Judit Rita (okleveles adószakértő)