X. Pécsi Pénzügyi Napok

2016. April. 25.

Kedves Tagtársak!

Ez az esős hétfő jó alkalom, hogy megosszam Veletek a Pécsi Pénzügyi Napok élményeit.

A X. PPN-re nagyon készültünk, sikerült egy ütős szakmai programot összehozni mind a fiskális mind a monetáris területen. A szokásos plenáris üléseken kívül 2016-ban 5 szekcióban folyt a szakmai munka.

A plenáris üléseken három NGM helyettes államtitkár tartott előadást a fiskális kérdésekről és adott bepillantást a jogszabály előkészítési munkálatokba. Ami a PPT-kből nem jön le, azt ígérték, hogy a félévtől mosolygó adóellenőrökkel fogunk találkozni. Nem tudom ez egy átnevelés hatása, vagy a bérrendezés következménye lesz, de nagyon várjuk már..

A monetáris plenáris ülésen az Budapesti Értéktőzsde elnöke, a Külker Bank elnöke, a takarékbank, a Magyar fejlesztési Bank elnökhelyettesei tartottak színvonalas előadást.

A szekciókban is  telt házak voltak. Alig fértek be Horváthné Évike IFRS előadására, szintén nagy siker volt az adószabályok 2016-os változását tárgyaló szekció,  ahol az alábbi témákban tartottak élvezetes előadást:

  • Adózás rendje – Szilágyi Miklósné (okl. adószakértő, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete)
  • Társasági adó – Munkácsi Márta (okl. adószakértő, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete)
  • Adótanácsadói ellenőrzési tapasztalatok – Vágyi Ferenc Róbert (okl. adószakértő, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete)
  • Általános forgalmi adó – Rabb Andrea (okl. adószakértő, Magyar Okleveles Adószakértők Egyesülete)

Elsősorban a könyvvizsgálókat célozta a 3. szekció, amelyen az alábbi témákban tartottak előadást:

  • Költségvetés és államadósság – Pető Krisztina (felügyeleti vezető, Állami Számvevőszék)
  • Könyvvizsgálat változása 2016-ban – Barsi Éva (szakmai alelnök, Magyar Könyvvizsgálói Kamara)
  • Pénzmosás, csalás – Hegedűs Mihály (oktatási alelnök, Magyar Könyvvizsgálói Kamara)
  • Banki reorganizáció – Főnixmadár az MKB – Balog Ádám (vezérigazgató, MKB)
  • Könyvelői, könyvvizsgálói felelősség – Sallai Csilla (elnök, Könyvelőiroda-Vezetők Klubja)

A 4. szekció, kerekasztal megbeszélés formájában az új Art.-tal szembeni szakmai elvárásokat vette bonckés alá. A pótszékeken is helyet foglaló „közönség” aktívan vett részt a szakmai vitában, amelyről készülő összefoglalót elküldjük az NGM számára is a korábbi javaslataink kiegészítésére.

Az 5. szekció – szokásosan – az új okleveles adószakértő bizonyítvánnyal rendelkező, legtehetségesebb kollégák bemutatkozó előadásait tartalmazta. A színvonalas előadások új területekre, kutatási eredményekre irányították a résztvevők figyelmét és megmutatták a fiatalok oroszlánkörmeit.

Összegezve: nagyon színvonalas rendezvényen sokat lehetett tanulni és a  jól felkészült előadókat látva jó volt okleveles adószakértőnek, MOKLASZ-osnak lenni.

Persze nem csak a szakmában voltunk jók…

A kísérő rendezvényen, pénteken a FIKOT-tal (MKT Ifjúsági Szervezete Pécsen tartotta 2016 évi országos rendezvényét) együtt rendezett bálon hajnalig tartott a dinom-dánom. Jó volt együtt mulatni a fiatalokkal, és látni milyen életvidám az utánpótlás is. A hangulatról a mellékelt kép és videó anyagok is betekintést adhatnak. Ezt kár lett volna kihagyni.

Mint ahogy a másnapi harkányi fürdőzést és Villányi vacsorával összekötött borkóstolót is. Megint jóval hajnali kettő után kerültünk csak ágyba…

Másnap (vasárnap) a kemény mag városnéző kisvonattal ismerkedett a mediterrán Pécs legújabb érdekességeivel, majd a pécsi (az ország legmagasabb) TV toronyban ebéd mellett néztük meg a kilátásokat, amelyek onnan sokkal szebbek voltak, mint amit lentről gondoltunk.

Na itt a csúcson kell abbahagyni – gondoltuk – és érzékeny búcsú után váltunk el és tértünk vissza nehezen, de feltöltődve a “való világba”.

A mellékelt szakmai anyagok és képek segítségével szeretnénk azoknak is ízelítőt adni, akik nem tudták velünk tölteni ezeket a csodálatos napokat.

Remélem a X. Nemzetközi Adókonferencia, amire nagyon készülünk és az utóbbi évek legjobb szakmai programját sikerült összeállítani kárpótolhatja azokat, akik ebből kimaradtak.

Szerintem erre nagyon sok jelentkező lesz, ezért most írjátok be június 2-3 Nemzetközi Adókonferencia – MOKLASZ. A részletekkel hamarosan jelentkezünk.

A fényképeket és a videót ide kattintva nézhetitek meg.