40. Német Adótanácsadó Nap

2017. October. 16.

Kedves MOKLASZ Tagok!

Október 10-én ért véget a 40. Német Adótanácsadó Nap Berlinben több mint 1500 hazai és külföldi tanácsadó részvételével. Magyarországot, illetve az Egyesületünket Rabb Andrea, Juhász Márta és jómagam képviseltük. A rendezvényen nagyon színvonalas előadások voltak, amelyen a szakma és a szakmát képviselők jövőjét érintő kérdésekről volt szó. Előadást tartott többek között Harald Elster elnök, a Pénzügyminisztériumot a konferencia történetében először – a kormányalakítási bizonytalanságok miatt – nem Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter, hanem az államtitkára Dr. Michael Meister képviselő, a Kúria elnöke, Rudolf Mellinghoff, valamint a Német Könyvvizsgáló Kamarának az elnöke, Gerhard Ziegler. Érezhető feszültség és nézeteltérés volt az előadók között. A Minisztérium próbálta a saját álláspontját képviselni (nem sok sikerrel) az adótanácsadók jövőbeni feladatait, munkáit illetően.

A legfontosabb érintett témák a bevándorlók bevonása az adórendszerbe (speciális kedvezményekkel), a digitalizáció hatása a szakmára, az adóhatóság és az adózók közötti információs egyensúly megbomlása, az új szabadfoglalkozásokról (szolgáltatásáramlásról) szóló EU irányelv tervezete, amely szabaddá teszi az adótanácsadói tevékenységet is Európán belül. Szó volt többek között az adótanácsadó irodák munkájáról, az adótanácsadó utánpótlásról, az irodák személyzeti munkáját érintő kérdésekről, az amerikai adórendszerről, aktuális áfa kérdésekről, valamint örökléssel kapcsolatos adóügyi gyakorlati kérdésekről.

A rendezvény kísérőprogramjaként Nyugat-Európa legjelentősebb könyvkiadójának legújabb kiadványaival is megismerkedhettünk.

Szeretnénk az ott elhangzott gondolatokat, javaslatokat, ötleteket a saját jövőbeni felkészülésünk érdekében az okleveles adószakértőkkel megosztani, ehhez kérjük, hogy aki szeretne segíteni a német anyagok (egy-egy előadás) fordításában a moklasz@moklasz.hu e-mail címre jelezze szándékát, hogy a munkát – közös érdekből – meg tudjuk osztani. Az anyagok feldolgozása után azokat a honlapon keresztül mindenki számára elérhetővé tesszük, hozzájárulva ahhoz, hogy a tagság felkészülhessen a következő időszakban keletkező újszerű feladatokra és megismerjük a nyugat-európai szakmai szervezetek gondolkodásmódját, javaslatait és félelmeit.

A rendezvény lehetőséget adott a nemzetközi kapcsolataink ápolására, mind az Adótanácsadói Egyesület, mind pedig az ETAF és az EFAA és más országok adótanácsadó szervezeteinek vonatkozásában.

Összességében egy nagyon hasznos rendezvényről van szó, amely egy kis betekintést engedett a szakma jövőjébe.

Üdvözlettel,

Dr. Herich György

elnök